Info Hartanah

6 Kelebihan Beli Rumah Waktu Muda

Mungkin ada dikalangan anda yang tertanya beli rumah masa muda ni apa kelebihan dia?

Baik, untuk penulisan kali ini saya nak kongsikan dengan anda beberapa kelebihan apabila kita beli rumah pada usia yang muda. Jom baca!

1. Tempoh Pinjaman Maksimum

Bila kita membeli rumah, ada dua pilihan yang kebanyakan daripada kita akan guna sama ada beli secara cash ataupun beli secara loan/pembiayaan daripada bank. Lazimnya, orang akan guna pilihan yang kedua iaitu dengan beli rumah menggunakan loan. Ye la kan nak beli rumah ratus ribu by cash susah nak kumpul modal sebesar itu. Maka alternative loan daripada bank semasa usia muda adalah yang paling terbaik dan kebanyakan bank memberikan tempoh pinjaman maksimum selama 35 tahun. Untuk pengetahuan anda bank hanya bagi pinjaman sampai had maksimum umur 70 tahun sahaja. Lebih dari itu, bank tak akan biayai.

Jadi sebagai contoh, anda beli rumah pada usia 25 tahun. Maka tempoh pinjaman anda boleh berlanjutan hingga ke usia 60 tahun. Kalau anda beli masa usia 40 tahun.  Bank cover selama 30 tahun sahaja sebab nak cukupkan had maksimum umur (70 tahun tadi).

2. Ansuran Bulanan Rendah

Dah dapat tempoh pinjaman panjang, ansuran bulanan atau monthly instalment pun akan jadi rendah. Bulan-bulan tak beban sangat nak bayar. Boleh save sedikit kos untuk bayar keperluan lain. Untung kan jadi muda.

3. Harga Hartanah Kian Meningkat

Tengok sajalah harga hartanah hari ini dan bandingkan dengan harga pada tahun sebelum 2000. Jauh berbeza kan? Maka jika diberi peluang dan ruang, ada rezeki lebih, modal beli rumah yang cukup belilah hartanah pada usia muda.

4. Pelaburan Jangka Panjang

Seperti semua sedia maklum, hartanah merupakan antara medium pelaburan yang bagus untuk kita gunakan. Katalah anda beli hartanah hari ini berjumlah RM200,000. Tak mustahil dalam 5-10 tahun akan datang rumah itu boleh mencecah sekali ganda harga anda beli dulu dan menjadi RM400,000++. Namun ianya bergantung pada beberapa faktor peningkatan harga tersebut seperti lokasi etc. Dan perlu take note ianya adalah pelaburan jangka panjang, bukan harini beli dalam berapa minggu meningkat puluh ribu. Ianya perlu kesabaran untuk kita grow value rumah kita.

5. Banyak Skim Yang Ditawarkan

Beli rumah masa muda ni untung sebab kebiasaannya banyak usaha dan inisiatif kerajaan dalam nak membantu anak-anak muda untuk memiliki rumah. Lebih-lebih lagi yang nak beli rumah pertama. Saya ambil satu contoh inisiatif kerajaan pernah lancarkan seperti Skim Rumah Pertamaku, melalui inisiatif ini pembeli atau pemohon yang layak  boleh ambil pembiayaan pinjaman hingga 110% daripada harga hartanah. Wow! Jadi maknanya orang yang nak beli rumah tu dah tak payah pening kepala nak fikir pasal duit deposit. Dapat jimat kos Tuan Puan!

6. Loan Mudah Lulus

Biasanya waktu muda ni senang nak lepas loan sebab kita tak terlalu banyak komitmen. Tambah pula, kalau anda jenis jaga credit score sejak waktu muda anda, simpanan cukup dan ada money management yang baik tak mustahil untuk anda senang nak apply loan dengan bank.  

Haa terbaik kan kalau kita beli rumah masa muda.

Jadi Itu sahaja perkongsian saya kali ini. Stay tuned untuk penulisan yang seterusnya.

Dapat sesuatu?

Kongsikan pada rakan-rakan anda biar kita sama-sama dapat manfaat daripada secebis ilmu ini.

Masih mencari rumah idaman anda? Klik SINI.

Related Posts

Compare

Enter your keyword