Latest News

4 Cara Halau Lipas Dalam Rumah

Antara major turn off semua orang adalah bila ada lipas dalam rumah. Kalau dia dah mula merayap, confirm tak senang duduk kita jadinya. Belum cerita kalau dia terbang. Naya dibuatnya. Segala sumpah keluar dari mulut sebab kita tahu lipas ni sifat di kotor dan suka kekotoran. Tambah lagi, ia boleh mendedahkan kita kepada penyakit-penyakit terutama […]

Apakah Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP)?

Apakah Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP)? Bagi memudahkan pemilikan rumah kediaman khususnya untuk belia, kerajaan menyediakan jaminan kepada bank melalui Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) untuk memberi akses pembiayaan kepada golongan pekerja gig, pengusaha kecil dan petani yang sukar membeli rumah kerana tiada pendapatan tetap. Skim ini terbuka untuk semua warganegara Malaysia yang berumur 18 […]

6 Jenis Renovation Yang Ada Potensi Kena Denda

Kebiasaannya kita ni bila dah beli rumah, rasa kita nak buat apa pun boleh, ye lah rumah kita kan, hasil titik peluh dari kecil menabung, dah besar ni mesti nak renovate rumah bagi cantik. Renovate? Tak ada masalah tapi tau tak apa yang boleh dan tak boleh? 1. Tiada permit Kalau diikutkan, kerja-kerja kecil seperti […]

Jual Rumah Tanpa Guna Agent. Boleh Ke?

Boleh ke jual rumah tanpa guna agent pon? Jawapannya BOLEH. Namun ada beberapa perkara yang perlu anda peka dan ambil kira. Antaranya ialah: 1. MASA Sanggupkah anda luangkan masa untuk menjawab segala pertanyaan serta persoalan yang diajukan oleh prospek pembeli setiap kali orang nak tengok rumah? Ada kalanya soalan yang ditanyakan bakal merunsingkan kepala anda. […]

Jangan Renovate Rumah Sesuka Hati!

Sebenarnya, jika anda tinggal di rumah berstatuskan strata, anda tidak oleh membuat pengubahsuaian rumah sesuka hati. Lebih-lebih lagi apabila ruang atau tanah yang digunakan untuk membuat binaan bukan hakmilik anda. Sayang apabila rumah yang ditambah sebenarnya tidak dibenarkan mengikut Akta 133 dan Akta 757. Kesannya, Majlis Perbandaran terpaksa memainkan peranan sebagai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) […]

Rumah Terbengkalai? Apa Pembeli Boleh Buat?

Apa yang boleh pembeli lakukan jika projek perumahan anda telah disahkan terbengkalai? Akta Pemajuan Rumah 1. Seksyen 8A kepada Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan) 1967 (Pindaan 2015), berkuatkuasa pada 1Julai 2015 menyatakan, sekiranya pemaju gagal atau dengan sengaja atau enggan meneruskan sesuatu projek perumahan dalam tempoh masa enam (6) bulan secara berterusan atau lebih […]

1 2 12

Compare

Enter your keyword