Info Hartanah

Dinding Rumah Bocor, Apa Hak Anda Sebagai Jiran?

ADUHAI TAK CUKUP DENGAN SILING BOCOR, DINDING PUN SAMA LEAKING! PENINGG (Ketahui Hak anda dalam situasi ini).

Jika anda menetap di rumah strata seperti condo/apartment, pasti PERNAH mengalami atau dengar kisah orang lain yang mengalami masalah SILING BOCOR atau DINDING BERAIR. Namun siapa yang patut dipertanggungjawabkan, anda sendiri atau pemilik unit atas/tepi? Jadi apakah hak anda di bawah undang-undang?

HAK ANDA DI BAWAH AKTA PENGURUSAN STRATA (AKTA 757)

Seksyen 142 Akta 757 menyebut – Unit atas akan dipertanggungjawabkan untuk membayar kos membaiki kebocoran melainkan ada bukti yang menunjukkan sebaliknya. Ini maksudnya bukanlah unit atas secara automatik akan bersalah, tetapi kebarangkaliannya amat lah tinggi.

HAK ANDA DI BAWAH PERATURAN PENGURUSAN STRATA 2017 (PUA 107)

Peraturan 55 PUA 107 menyebut – Kebocoran boleh diertikan sebagai apa-apa kebasahan, kelembapan atau kesan penembusan air pada siling. Cukup sekadar kelihatan tompokan air dan tidak perlu ditunggu sehingga menjadi teruk sampai air menitik-nitik jatuh.

APAKAH TINDAKAN YANG PATUT ANDA LAKUKAN DALAM SITUASI INI?

Pertamanya, pastikan kita lapor segera kepada pihak pengurusan. Seterusnya siasatan akan dijalankan untuk cari puncanya. Sekiranya pemilik tidak beri kerjasama untuk siasatan, pihak pengurusan boleh menguatkuasakan Peraturan 63 PUA 107 – yang membolehkan pemilik unit didenda tidak lebih RM50,000.00 atau penjara maksimum 3 tahun.

INFO TAMBAHAN

  • Untuk isu dinding bocor, Peraturan 67 PUA 107 menyebut – undang-undang yang sama terpakai seperti isu siling bocor. Jadi tidak perlu risau.
  • Peraturan 61 PUA 107 menyebut – Jika unit atas/tepi tidak beri kerjasama baiki kerosakan, pihak pengurusan boleh ambil tindakan baiki sendiri kerosakan, dan tuntut semula kos kepada pemilik tersebut.

Kesimpulannya, biasa kita dengar isu kebocoran di unit strata. Siling bocor, unit atas perlu bertanggungjawab. Dinding bocor, unit tepi lah. Perkongsian kali ini adalah untuk memastikan anda tahu hak anda jika ditimpa musibah ini.

Kredit Penulisan FB: Syazwan Mohd Jafri (Peguam Hartanah)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

Compare

Enter your keyword